Selecteer een pagina

Als je wilt gaan beleggen is het verstandig te kiezen voor strategie index beleggen. Bij deze strategie kies je ervoor je geld te investeren in een fonds met lage kosten. Zo’n fonds bestaat meestal uit een brede portefeuille van diverse aandelen en obligaties. Een fonds houd zo’n portefuille voor een lange tijd aan en is dan ook een veilig een goede investering op de lange termijn. Zo’n ETF bestaat uit een mandje met veel verschillende aandelen. Deze zijn ontwikkeld voor beleggers om hun vermogen op de maximale termijn zo hoog als mogelijk te kunnen krijgen.

Spreiding

Doordat je bij een ETF je geld dus als het ware in een mandje stopt van verschillende aandelen, kun je jouw vermogen en de risico’s beter verspreiden. Indexfondsen bieden dus de breedst mogelijke spreiding aan en hanteren daarnaast lage kosten. Doordat de kosten zo laag zijn is een ETF een ideale investering voor iedereen die wilt profiteren van de winsten van aandelen, op een manier zonder hier teveel kosten voor te maken. Zo zijn er klassieke indexfondsen die bestaan uit aandelen van vrijwel de hele markt. Door deze aan te schaffen verminder je de risico’s van individuele aandelen en sectoren. Wel is het nadeel van een etf met veel verschillende aandelen dat als 1 aandeel veel stijgt, je hier weinig van zult merken. Zeker wanneer je een ETF aanschaft van een volledige markt zoals de ETF tracker van VanGuard of de S&P 500 etf. Er zijn dus diverse uitgangspunten om het risico zo goed als mogelijk te kunnen spreiden bij een indexfonds. Zo is het belangrijk dat je kiest voor brede indexfondsen zodat je de risico’s nog beter kunt spreiden. Een ander uitgangspunt is om te beleggen op de lange termijn, hierbij hoort een ETf het beste bij.

Historie en toekomst

Er zijn veel verschillende ETF’s die jij kan aanschaffen. De eerste ETF werd opgericht in 1975 door VanGuard en bestond uit een index van de S&P aandelen. Daarnaast zijn de jaren lang steeds meer Exchange Traded Funds in opkomst. Zo kun je ook investeren in bijvoorbeeld specifieke producten en/of specifieke sectoren. Wanneer jij bijvoorbeeld denkt dat bepaalde grondstoffen het goed gaan doen in de komende tijd kun je investeren in een ETF van een grondstof. Als we gaan kijken naar de rendementen dan zal je al snel opvallen dat op lange termijn je altijd de beste investering doet door middel van index fondsen. Op het moment dat je bijvoorbeeld 10.000 euro nu zou investeren in een index fonds en uit gaan van een rendement van 10% per jaar dan heb je na 50 jaar maar liefst 1,2 miljoen. Dit is natuurlijk erg interessant en kan ervoor zorgen dat jij een mooi extra pensioen hebt. Daarnaast is het moeilijk om de markt te kunnen verslaan, en zijn index fondsen altijd een veilige manier van je geld beleggen. Op lange termijn gaan de meeste aandelen namelijk altijd wel omhoog. Hoe langer de periode is dat je het geld vasthoud, des te hoger je rendement is.