Selecteer een pagina

De Corona crisis heeft de noodzaak voor het up-to-date houden van SaaS applicaties in een stroomversnelling gebracht. Veel meer mensen werken steeds meer op afstand en zullen dit naar verwachting in de toekomst blijven doen. Dit stelt hogere eisen aan de software waarmee gewerkt wordt.

Als uw software niet meer aansluit bij de ambities van uw bedrijf dan is het tijd om uw software te moderniseren en u te ontdoen van alle IT-problemen. Is uw software geschreven in een exotische programmeertaal en het duurt het ontwikkelen van nieuwe features veel langer dan gebruikelijk? Of zit u vast aan uw softwareontwikkelaar of aan een vervelende licentie. U bent niet de enige, er zijn veel bedrijven die geremd worden door verouderde software. 

Technical debt

Software met te veel achterstallig onderhoud, is lastig uitbreidbaar, niet veilig en minder prettig om mee te werken. U merkt dit als uw IT-afdeling of leverancier traag is met het doorvoeren van verbeteringen of indien u problemen met de prestaties of met de schaalbaarheid ondervindt. Ook in dit geval is het tijd om na te gaan denken over modernisering van de code, oftewel refactoring. De ambities van uw bedrijf mogen niet beperkt worden door technical debt, zo simpel is dat.

Refactoring maakt groei mogelijk.

Of het nu gaat om software voor interne- of externe gebruikers, de mogelijkheden voor doorontwikkeling moeten bedrijfsapplicaties flexibel zijn. Zodat u kunt snel kunt anticiperen op veranderende wensen van gebruikers. 

Software herbouwen of vernieuwen?

In de meeste gevallen is het compleet opnieuw ontwikkelen van een applicatie niet de beste manier om een legacy op te ruimen.Het is vaak de meest aantrekkelijke optie voor een ontwikkelaar, het is namelijk altijd prettig om met een schone lei te beginnen. Echter, de vele jaren aan ervaring die in de oude systemen is verwerkt, gaan dan deels verloren. Bovendien, het compleet opnieuw ontwikkelen van uw software meestal duurt langer. Dit terwijl u niet direct kunt profiteren van de veranderingen die worden doorgevoerd. 

Hoe refactoren?

Hoe u uw software gaat moderniseren hangt natuurlijk sterk af van de staat van uw software en uw de bedrijfsdoelstellingen. In sommige gevallen kan het opnieuw vormgeven van de gebruikersinterface, UI refactoring, voldoende zijn om uw software gemakkelijker te gebruiken en te laten opvallen.

Mocht het zo zijn dat uw code moeilijk te onderhouden is of het ontbreekt aan schaalbaarheid of performance dan is het tijd om een refactoring strategie te ontwikkelen. In een refactoringplan wordt duidelijk gemaakt wat er nodig is om toe te werken naar code die schaalbaar, onderhoudbaar en toekomstbestendig is. Dit hoeft geen “big bang” project te zijn en kan meestal parallel aan andere ontwikkel prioriteiten worden uitgevoerd.

Soms is refactoring meer tijdrovend dan het daadwerkelijk herbouwen van delen van de software. Hiervoor definiëren we een gefaseerde herbouw aanpak waarbij vernieuwde modules stapsgewijs worden vrijgegeven aan uw eindgebruikers. Deze aanpak beperkt de risico’s en waarborgt de continuïteit van de applicatie.

Waar te beginnen met refactoring?

Zoals elk project op het gebied van softwareontwikkeling begint refactoring met het selecteren van het meest geschikte software bedrijf voor de klus. Selecteer een software ontwikkelaar met veel relevante ervaring op het gebied van refactoring en de cases om deze ervaring te staven. En misschien belangrijker, stel uzelf de vraag; wat moet mijn software kunnen om mijn onderneming nog harder te laten groeien?